Selecteer een pagina

Wat is de goblincore en cottagecore-trend? En wat moet je ermee als lifestylemerk?

 

Onder Gen Z en millennials is de hang naar de natuur een steeds grotere invloed op hoe zij zich kleden en aan welke merken ze de voorkeur geven. The North Face en Fjällraven zijn niet voor niets al tijden immens populair. Dit wordt gevangen in de romantische cottagecore trend en haar rauwere tegenhanger; goblincore. Wat kun je met deze trends als kleding-, beauty-, of lifestylemerk?

There’s a new trend in town; goblincore. “Goblin-wattes?”, hoor ik je denken. De trend, vooral populair onder Gen Z en millennials wordt  ook wel ‘mosscore’ en ‘cottagecore’ genoemd; een directe verwijzing naar de voornaamste inspiratiebron; de natuur. De ontwikkeling van herwaardering van de natuur, versterkt door COVID-19, en een toenemende focus op duurzaamheid zijn belangrijke drijfveren van de goblincore trend, die momenteel hoogtijdagen viert op social media platforms als TikTok, waar het tevens is ontstaan. Wat is goblincore? En wat kun of moet je ermee als kleding-, beauty-, of lifestylemerk?

Wat is goblincore mode?

De naam doet wellicht al iets vermoeden: de trend heeft alles te maken met back to nature-outfits. Toch is hij nog wel iets rauwer dan de meeste van dergelijke trends, zoals boho. Goblincore-mode heeft alles te maken met afbeeldingen van paddenstoelen, kikkers, wormen en slangen. Ehh, juist, ja.

Het doel is om de natuur weer te geven zoals ze werkelijk is; rauw, en een beetje vies. Een duidelijke subcultuur dus, die niet past bij ieder (kleding)merk. Er komt geen glamour bij kijken en de natuur dient niet te worden geromantiseerd, wat nu vaak gebeurt bij campagnes en fotografie omtrent de natuur. De goblincoretrend is echter een afgeleide,  rauwere versie van de cottagecore-trend. Deze laatste leent zich over het algemeen beter voor een wat meer gepolijste stijl en campagnes dan de goblincoretrend zelf.

Cottagecore mode

Zoals gezegd is cottagecore de voorloper van goblincore en is het iets minder rauw en is er meer ruimte voor het romantiseren van de natuur. Natuur- en boshuisjes zijn al seizoenen lang ontzettend populair, óók als decor voor Instagramposts van influencers. Niet voor niets beleven merken als Fjälraven en The North Face hoogtijdagen en ook het feit dat edelstenen met al dan niet (helende) krachten en de stand van de maan & planeten de jongere generatie (en Van Lexmond-zussen) in de ban lijken de hebben, zijn onderdeel van de macrotrend dat we weer meer in harmonie met de natuur wensen te leven.

Alhoewel ik persoonlijk vind dat ze niet in een hokje te plaatsen is, zou je ook het Instagramaccount van Romy Boomsma kunnen zien als onderdeel van de cottagecoretrend; ze post over het boerderijleven, haar moes- en bloementuin en over haar liefde voor mode en interieur, dat het boerderijleven weer glans en glamour geeft.

Past de goblincoretrend bij jouw doelgroep?

Een trend dient natuurlijk nooit blind gevolgd en geïmplementeerd te worden, maar indien je belangrijkste doelgroep Generatie Z en millennials zijn, is de goblincore- en cottagecore trend wellicht je aandacht waard.

Een belangrijke afweging hierin is altijd; wat voor type persoon zijn je voornaamste buyer persona’s? Passen zij binnen deze trend, of zijn het juist meer luxe-georiënteerde consumenten? De doelgroep van Josh V, bijvoorbeeld, heeft waarschijnlijk weinig met deze trends, of het moet een glampingversie van de cottagecoretrend te zijn. Op die manier kun je de trend alsnog implementeren, maar wel op een manier die past bij de doelgroep van jouw lifestylemerk.

Google Trends voorspelt dat de zoekterm goblincore de komende tijd nog verder zal stijgen in populariteit, dus indien het aansluit bij jouw doelgroep zou ik zeker aanraden er iets mee te doen in campagnes of content voor social media.

Goblincore inspiratie voor fashion en beautymerken

Is jouw lifestylemerk voor de avonturiers onder de samenleving? Mensen die sowieso al dicht bij de natuur staan? Of juist een Gen Z-subgroep die sowieso al te omschrijven valt als ‘alternatief’, bij wie goblincore resoneert? Laat je dan vooral inspireren door de rauwheid van de natuur en symbolen als paddenstoelen, kikkers, skeletten, kikkers en wormen. Voor beautymerken en make-up artists biedt het oneindig veel creatieve mogelijkheden, zeker omdat je ook een light-versie van goblincore relatief makkelijk kunt impementeren. Laat je eens inspireren door de onderstaande voorbeelden.

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door goblincore? (@_goblincore_aestetic_)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Een bericht gedeeld door goblincore? (@_goblincore_aestetic_)

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door goblincore? (@_goblincore_aestetic_)

Cottagecore inspiratie voor lifestylemerken

Is goblincore iets te heftig voor jouw doelgroep maar zijn ze wel geïnspireerd door het buitenleven en de natuur? Kies dan voor content die de meer romantische aspecten van de natuur weerspiegeld; de cottagecoretrend. Denk hierbij aan de Engelse countryside, picknicks, een waslijn vol was, paardrijden, bloemenvelden en skinny dipping in een meer in het bos en je bent een aardig eind onderweg.

Succesvolle Nederlandse instagramaccounts ie groot succes hebben en bijna volledig in het teken staan van beeld dat te vangen valt onder ‘cottage core’ zijn Romy Boomsma en Jenny From the Blog. Zoals genoemd woont Romy samen met Arie Boomsma op een boerderij met hun 3 kinderen en Jenny is enige tijd geleden vanuit Rotterdam verhuisd naar een houten huisje in het bos, samen met haar hond Cody. Hieronder wat inspiratie om je op weg te helpen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Een bericht gedeeld door Cottagecore ???? (@cottagecore.aestheticc)

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Cottagecore ???? (@cottagecore.aestheticc)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Een bericht gedeeld door Cottagecore ???? (@cottagecore.aestheticc)

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Cottagecore ???? (@cottagecore.aestheticc)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Een bericht gedeeld door ? (@xeniaadonts)

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma ? (@romyboomsma)